📋 intro :

Τι είναι τέλος πάντων αυτά τα μαθηματικά?

🧮 Πράξεις, κλάσματα, εξισώσεις, ολοκληρώματα, θεωρήματα, παράγωγα, συναρτήσεις.

💤 Πόσες ώρες να έχουμε φάει προσπαθώντας να μπούμε στο κόσμο τους, για να τελειώσουμε την τάξη, να γράψουμε στις Πανελλήνιες, να περάσουμε το μάθημα στη σχολή…

Και για πόσες επιστήμες ακόμα ?

🤬 Λες και σκοπός τους δεν είναι να μας κάνουν να καταλάβουμε τον κόσμο μας και τα αμέτρητα γιατί του, αλλά λειτουργούν μονάχα σαν εισιτήριο για ένα πτυχίο και μια δουλειά.

👍 Κάποτε λοιπόν έπεσε στα χέρια μου ένα μυθιστόρημα που θα ευχόμουν να το είχα διαβάσει όσο ήμουν παιδί. Και μάλιστα να το είχαν διαβάσει και οι δάσκαλοι που πέρασαν από τη ζωή μου.

🦜 ΤΟ ΘΕΩΡΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΓΑΛΟΥ, Denis Guedj, 1998

⬇️Προσωπογραφία

Η Πλοκή

🔵 Η ιστορία ξεκινάει στο Παρίσι όταν ένας ηλικιωμένος βιβλιοπώλης που συγκατοικεί με την γυναίκα που τον προσέχει και τα 3 της παιδιά, παραλαμβάνει ταχυδρομικώς μια συλλογή από βιβλία μαθηματικών, δώρο από έναν αδερφικό του φίλο που έχει χρόνια να δει.

🔵 Παράλληλα ένα από τα παιδιά φέρνει στο σπίτι έναν παράξενο παπαγάλο που τυχαία ανακάλυψε στην αγορά.

🔵 Ο ηλικιωμένος βιβλιοπώλης, στην προσπάθεια του να εξηγήσει στα παιδιά τι είναι τέλος πάντων αυτά τα μαθηματικά, αφηγείται με εκλαϊκευμένο και παραστατικό τρόπο την ιστορία, τα θεωρήματα και τη χρησιμότητα τους όταν ανακαλύπτει πως ο φίλος που έστειλε τα βιβλία , δεν τα έστειλε τυχαία καθώς κάποιος αποπειράθηκε να τον σκοτώσει.

🔵 Από εκείνη τι στιγμή όλη η οικογένεια προσπαθεί να ανακαλύψει ένα κρυφό μήνυμα που κρύβεται στα βιβλία μαθηματικών , χρησιμοποιώντας τα θεωρήματα του Πυθαγόρα, του Ευκλείδη και του Αρχιμήδη ώστε να λύσουν την υπόθεση και να καταλάβουν το νόημα πίσω από όλα αυτά.

🔵 Ποιος θα τους βοηθήσει ? Μα φυσικά ο #ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ.

📋 Οι σημειώσεις μου :

  1. Το βιβλίο είναι ένα αριστούργημα εφηβικής λογοτεχνίας.
  2. Η ιδέα του συγγραφέα, όχι μόνο είναι πρωτοποριακή για την εποχή της αλλά δείχνει και τον δρόμο για το πώς θα πρέπει να είναι τα σχολεία του μέλλοντος. Και ευτυχώς τα τελευταία χρόνια η κατεύθυνση της παιδείας, για όσους δασκάλους δεν εθελοτυφλούνε, οδηγεί προς τα εκεί.
  3. Τα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ δεν διδάσκονται μόνο σε πίνακες και θρανία αλλά υπάρχουν παντού μέσα στη ζωή μας. Και ο αγαπητός κύριος Guedj μέσα από την ιστορία του, τους γρίφους και την περιπέτεια μας κάνει να καταλάβουμε πως τα μαθηματικά, όπως και κάθε άλλη επιστήμη δεν είναι για τους λίγους αλλά για τους πολλούς!

F(x)= ?

#thankyou

#Listarxos

Similar Posts