📋 intro :
🎼 Άραγε οι μεγάλοι καλλιτέχνες του κόσμου μας, που οι δημιουργίες τους είναι ασύλληπτα για τον κοινό νου αριστουργήματα, ήταν άνθρωποι σαν και εμάς τους κοινούς θνητούς ?
🎹 Γιατί για να συνθέσεις την #5η_Συμφωνία ή για να ζωγραφίσεις τη #Μόνα_Λίζα δεν μπορεί να είσαι απλά άνθρωπος! Έτσι ?
🎻 Πάλι καλά, απάντηση στην απορία μου και ώθηση για περισσότερη αναζήτηση μου έδωσε ο παιδικός φίλος και συμμαθητής μου, ο #βιολιστής Ηλίας Γυφτονικολός με το βιβλίο του ΄΄Οι Συνθέτες είναι φίλοι μας ΄΄ από τις εκδόσεις #24γράμματα.
⬇️Προσωπογραφία
📌 Ο αγαπητός Ηλίας σίγουρα δεν είναι απλά άνθρωπος. Το λέει η προσωπική μου εμπειρία καθώς είμαστε φίλοι σχεδόν 30 χρόνια.
📌 Γεννήθηκε στην Αθήνα το σωτήριο έτος 1989. (Ναι φίλε είπα την ηλικία μας)
📌 Είναι απόφοιτος του Δημοτικού Ωδείου Αμαρουσίου από το οποίο έλαβε Πτυχίο και Δίπλωμα βιολιού όπως και Πτυχίο ειδικού αρμονίας με βαθμό Άριστα.
📌 Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια βιολιού και μουσικής δωματίου στο #Ηνωμένο_Βασίλειο 🇬🇧 και στην Ελλάδα 🇬🇷 ενώ επίσης έχει παρακολουθήσει σεμινάρια #μπαρόκ βιολιού και παλαιάς μουσικής.
📌 Παράλληλα συμμετέχει συχνά σε συναυλίες όπως στην Γερμανική Ευαγγελική εκκλησία Αθηνών, τον Άγιο Γεώργιο της Σύρου και του St Laurence Upminster στο Λονδίνο. Συμμετέχει επίσης στην #Καμεράτα, Ορχήστρα φίλων της μουσικής, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της #ΕΡΤ, την Φιλαρμόνια ορχήστρα Αθηνών και την Ελληνική Ορχήστρα Νέων.
📌 Έχει λάβει μέρος σε μουσικά φεστιβάλ όπως του ‘’ΑΝΩ’’ στην Σύρο, του φεστιβάλ εκκλησιαστικού οργάνου και μουσικής της Ρόδου, του Saadi στο Ιράν🇮🇷 , του George Enescu στην Ρουμανία🇷🇴 και του Fimu στην Γαλλία.🇫🇷
📌 Το 2012 άρχισε να διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο Αμαρουσίου και σε άλλες μουσικές σχολές ενώ αποτελεί μέλος του κουαρτέτου εγχόρδων ‘fourTe’ μαζί με την Κωνσταντίνα Μπάλα επίσης στο βιολί, την Μαρίνα Σταλίμερου στη βιόλα και τη Μυρτώ Ξηρουχάκη στο τσέλο.❤️
📌 Το 2018 ύστερα από τόσα χρόνια μελέτης πάνω στη μουσική κυκλοφόρησε το πρώτο του συγγραφικό έργο με τίτλο ‘’Οι Συνθέτες είναι Φίλοι μας’’ στο οποίο παρουσιάζει μια διαφορετική οπτική όσον αφορά τους μεγάλους μουσικούς της κλασσικής.
❗Για τον πολύ κόσμο (και ειδικά στην Ελλάδα) ισχύει μια λανθασμένη αντίληψη πως η κλασσική μουσική είναι μια ελιτιστική απόλαυση, η οποία βρίσκεται κλειδωμένη μέσα σε τεράστιες πόρτες θεόρατων αιθουσών που προκαλούν δέος και μοιάζουν απρόσιτες για έναν απλό καθημερινό άνθρωπο.
❌ Δεν είναι έτσι! Αυτό είναι απλά ένα ακόμα στερεότυπο της εποχής μας! Οι συνθέτες της κλασικής ήταν και είναι άνθρωποι κοινότυποι αλλά και ξεχωριστοί όπως όλοι μας.
Η μουσική ανήκει σε όλους!
💯 Αυτό μας εξηγεί το βιβλίο το αγαπημένου μου φίλου, προσφέροντας στον αναγνώστη ορισμένες κλεφτές ματιές στην καθημερινότητα μεγάλων συνθετών και φίλων της κλασικής μουσικής.
📋 Οι σημειώσεις μου :
- Το πρώτο εν δυνάμει μουσικό Πανεπιστήμιο στην Ευρώπη οφείλεται στην αγάπη της μητέρας του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου για τους περιπλανώμενους τροβαδούρους. Η αγαπητή Ελεονόρα (1124 – 1204) συγκέντρωνε στην αυλή του Παλατιού της τόσους πολλούς μουσικούς που με την οικονομική υποστήριξη της έμεναν εκεί για αρκετό καιρό ανταλλάσσοντας μουσικές γνώσεις μεταξύ τους.
- Ο #Antonio_Vivaldi (1678 – 1741) είχε το παρατσούκλι ΄΄κόκκινος παπάς ΄΄ επειδή ήταν κοκκινομάλλης και σπούδαζε ιεροσύνη από τα 15 του χρόνια αν και εν τέλει δεν έγινε παπάς ?
- Ο #Johan_Sebastian_Bach (1685-1750) όταν ήταν 18 χρονών περπάτησε 500 μίλια (805 km!) για να δει τους Rolling Stones της εποχής του, έναν Δανό οργανίστα με όνομα #Buxtehude. Απέκτησε 20 παιδιά και πολλά από τα σπουδαιότερα έργα του τα συνέθεσε για να βοηθήσει τη γυναίκα και τα παιδιά του να κατανοήσουν την μουσική!
- Ο #Amadeous_Mozart (1756-1791) ήταν #wonderkid. Σχολείο δεν πήγε ποτέ. Από πολύ μικρός το μόνο που έκανε ήταν να ακολουθεί τον πατέρα του σε περιοδείες σε όλη την Ευρώπη και να γίνει διάσημος ως ο επτάχρονος που αναγνωρίζει κάθε νότα που του έπαιζαν ακόμα και χτυπώντας κατσαρόλες.
- Τον #Ludwig_van_Beethoven τον κακοποιούσε χτυπώντας τον ο μέθυσος πατέρας του για να του παίζει πιάνο μέσα στην νύχτα. Επίσης την 9η Συμφωνία και την Ωδή στη Χαρά τα έγραψε όντας απόλυτα κουφός!
- Ο #Richard_Wagner (1813-1883) έγραψε το πρώτο του δράμα όταν ήταν 11, ενώ ήταν αυτοδίδακτος μουσικός. Εκδιώχθηκε από τη Λειψία και το Πανεπιστήμιο επειδή έπινε, χαρτόπαιζε, αλήτευε και χρώσταγε σε όλους.
Τα υπόλοιπα στο πρωτότυπο!
#thankyou